De natuur als kader voor mentaal welzijn
- Frauke Debbaut
- 10 apr
- 4 minuten om te lezen
Het effect van een natuuromgeving op je geestelijke gezondheid
Wandelen, fietsen, lopen en zelfs mediteren in de natuur heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM ‘Groen en Gezondheid’ dat wandelen in de natuur een positieve invloed heeft op het concentratievermogen en stressreductie. Het verbetert je slaap en zou zelfs voor betere leerprestaties zorgen bij zowel kinderen als volwassenen. Natuur helpt ons niet alleen fysiek op te laden, maar ook mentaal sterker te worden.
Bepaal de set van je dag
Op die typische winterdagen kan het al wat moeilijker zijn om ons naar buiten te begeven: de dagen zijn korter, de nachten langer, en het is vaak koud buiten. Toch zijn er ook op zulke dagen veel mooie dingen te zien. Een ochtendwandeling, bijvoorbeeld, kan je blik verruimen en bepalen hoe je dag verder tegemoet gaat. Het helpt je niet alleen om wakker en alert te worden, maar het stelt je ook in staat om te genieten van de kleine dingen. Je zult daarna nog zo blij zijn dat je onder een dekentje kunt kruipen met een warme tas koffie of iets anders. En juist omdat het in de winter algemeen bekend is dat mensen minder vitamine D binnenkrijgen, is het des te meer belangrijk om van de minieme hoeveelheid zonlicht die we krijgen, toch iets mee te nemen.
Mindful in de natuur

In het begin wandelde ik zelf ook echt niet graag. Waarom zou je zomaar gaan wandelen zonder doel? Dat leek mij supersaai. Maar het bleek dat ik, telkens als ik terugkeerde van mijn wandeling, mij veel beter voelde dan voorheen. Ik was zelfs trots op mezelf dat ik de stap had gezet om naar buiten te gaan. Ik begon mijn wandelingen te tracken via Strava en zocht routes via apps zoals Komoot, zodat ik elke keer een klein 'doel' had.
Veel mensen nemen hun koptelefoon mee om muziek te luisteren of naar een podcast te luisteren tijdens een wandeling. Ik koos er bewust voor om mijn koptelefoon niet te dragen. Ik wilde luisteren naar de omgeving om me heen: de auto's die passeren, de wind die langs de bomen raast, vogeltjes die fluiten, de bladeren die onder mijn voeten knisperen of de sneeuw die kraakt. Het zijn fijne, kleine ervaringen waar je op kunt letten, en ze zorgen ervoor dat je bewust je zintuigen gebruikt. Dit helpt je om in het moment te zijn, waardoor je je ontspannener gaat voelen en minder in je gedachten verzonken raakt.
Stel je voor: je hoort het ritselen van de bladeren, de geur van frisse aarde en de koelte van de wind op je gezicht. Je voelt de frisse lucht in je longen en je begint elke stap met meer bewustzijn te zetten. Die simpele handeling van wandelen wordt een mindfulness-oefening op zichzelf.
Als je wandelen niet leuk vindt, is fietsen ook een goed alternatief. Het brengt je verder en biedt dezelfde mogelijkheden voor mindfulness. Voel de wind door je haren, hoor het geluid van je fietsbanden die over de weg glijden, en voel je handen op het stuur. Probeer actief te luisteren naar de geluiden om je heen en te kijken naar de details van de natuur die je anders misschien zou missen. Je zult merken dat je rit anders zal aanvoelen en je mentaal sterker maakt.
Mediteren in de natuur is ook een ideale manier om je geest tot rust te brengen. Ga naar een park in de buurt en voer even een korte bodyscan uit. Voel hoe je voeten de grond raken, hoe je adem in en uit gaat, en merk op hoe je lichaam zich ontspant. Na afloop zul je merken dat je met een openere blik naar de wereld om je heen kijkt. Of doe een korte ademhalingsoefening – zelfs een paar minuten kunnen wonderen doen voor je gemoedstoestand.
Tips voor het integreren van natuur in het dagelijks leven
Ga voor je aan de dag begint, even kort naar buiten
Frisse lucht doet wonderen voor je concentratie en energie!
Kies een vrije dag om een wandeling of fietstocht te maken
Het hoeft niet lang te zijn, maar de natuur zal je mentaal verfrissen
Geniet van de zon in de koudere maanden
In de herfst en winter kan het zonnetje je vitamine D-niveau verbeteren en je humeur opkrikken
If you want to practice mindfulness, then nature will be your guide
Probeer bewust de zintuigen in te schakelen terwijl je wandelt of fietst
Gebruik apps zoals Strava, Komoot of Outdooractive
Ze maken de stap naar buiten makkelijker en zorgen voor een beetje avontuur in je wandelingen
Moet je ergens naartoe? Kies dan eens om te voet of met de fiets te gaan (als het niet te ver is)
Je zult merken dat het je mentale welzijn ten goede komt
Adem letterlijk frisse lucht in
Het is goed voor zowel je lichaam als geest, en kan je helpen om stress te verlichten
De natuur als mentale reset
De natuur biedt een perfecte manier om je mentale welzijn een boost te geven. Het helpt je niet alleen om stress te verlagen en je concentratie te verbeteren, maar het biedt ook de ruimte om in het moment te zijn en bewust te leven. Maak van de natuur een vast onderdeel in je dagelijks leven. Of het nu een ochtendwandeling, een fietstocht, of een paar minuten meditatie in een park is – door jezelf de tijd te geven om in de natuur te zijn, geef je zowel je lichaam als geest de kans om op te laden.
Sluit je ogen, adem diep in, en stel je voor dat je buiten bent, omringd door de frisse lucht en het geluid van de natuur. Voel de kalmte die deze omgeving je biedt en merk hoe je geest tot rust komt.
Geef jezelf deze mentale reset – elke dag weer.
Comentarii